RSS
Wecome to my Blog, enjoy reading :)

Thursday, April 5, 2012

KEPENTINGAN TERAPI HAIWAN


Penulis : Nurariza binti Anuar
Secara Umum
  • Mengurangkan tekanan darah (Katcher, 1981; Messent, 1983; Serpell, 1990; Anderson, Reid, & Jennings, 1992)
  • Membantu dalam merawat penyakit arteri koronari (Friedmann, Katcher, Lynch & Thomas, 1980; Jennings, Reid, Christy, Anderson, Dart, 1998)
  • Dapat meningkatkan pergaulan sosial, rasa tanggungjawab, tahap kepekaan mental dan tumpuan terhadap alam sekitar (Proulx, 1998; Bernstein, Friedmann & Malaspina, 1995)
  • Membantu individu yang memiliki masalah mental dan emosi,
  • Membina konsentrasi, sabar, dan berdisiplin tinggi
  • Menjaga keperluan haiwan dipercayai boleh mewujudkan rasa tanggungjawab, kelakuan yang aktif dan pergaulan sosial yang sesuai (Mallon, 1994; Karcher & Wilkens, 1994; Melson, 1989; Netting, 1897)
  • Haiwan seperti anjing memberi kelebihan terhadap fizikal, sosial dan emosi kanak-kanak (Mallon, 1994)
  • Terapi menunggang kuda memperbaiki postur badan dan memberi keseimbangan dalam badan pesakit yang mengalami masalah pergerakan (Weber Pfotenhauer Davi Layerer Rimpau Conversation, 1995)
Secara khusus

  1.  Boleh mengubah tingkah laku, mewujudkan rasa tanggungjawab dan juga meningkatkan keupayaan kanak-kanak dari segi motor halus dan motor kasar.

Kanak-kanak yang kehilangan fungsi sebelah lengan boleh menyikat bulu anjing atau kucing tersebut. Bagi yang lebih mudah, kanak-kanak boleh bermula dengan memberi makan haiwan tersebut sahaja. Selain itu, boleh juga ditambahkan beban pada lengan kanak-kanak terbabit atau menggunakan sikat yang disesuaikan dengan pemegang khas untuk membantu kanak-kanak memegang sikat tersebut. Kanak-kanak akan teruja untuk menyikat bulu haiwan kerana tahapnya semakin mencabar.
 2. Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan serangan jantung

Sebuah kajian dari University of Minnesota mendapati bahawa mereka yang tidak mempunyai kucing adalah antara 30 dan 40 peratus lebih tinggi untuk meninggal akibat penyakit yang melibatkan sistem kardiovaskular daripada mereka yang mempunyai kucing. Risiko untuk seorang pemilik kucing mati akibat serangan jantung juga adalah sangat rendah
3. Meningkatkan fungsi sistem imun (Daya Tahan Penyakit)

Memelihara kucing dapat membantu meningkatkan fungsi kekebalan tubuh anda. Hubungan antara kucing dan pemilik kucing dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh seseorang pemilik kucing.

4. Mencegah Alergi

Jika anda akan mempunyai bayi, mungkin anda patut mempertimbangkan untuk memelihara kucing . Memelihara kucing dapat membantu anda mencegah alergi pada anak anda. Ada beberapa kajian, bayi yang baru lahir yang hidup dengan haiwan kesayangan dapat mengelakkan alahan daripada berkembang. 

5. Membantu mencegah asma pada anak

Selain membantu untuk mencegah alergi berkembang terhadap anak anda, ada beberapa bukti bahawa hidup dengan kucing juga boleh membantu mencegah asma pada anak-anak. Memiliki kucing pada usia awal anak anda dapat membantu mereka untuk mengelakkan risiko menghidap asma. Ini kerana sentuhan antara anak anda dengan kucing dapat membantu mengatasi masalah pernafasan.
6. Mengurangkan Tekanan Darah

Percayakah anda dengan hanya dengan mengusap-ngusap kucing dapat membantu menurunkan tekanan darah. Mereka yang mempunyai haiwan kesayangan, menurut State University of New York di Buffalo kajian, lebih cenderung memiliki tekanan darah lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai haiwan peliharaan.
7. Menurunkan Kolestrol

Berdasarkan kajian pemilik kucing memiliki kolestrol lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai kucing sendiri. Sebuah penelitian 2006 di Kanada menunjukkan bahawa memiliki kucing sebenarnya lebih berkesan dalam menurunkan kolestrol daripada memakan ubat-ubatan kimia.
8. Mengurangkan risiko Mendapat Stroke

Risiko untuk mengalami strok adalah menakutkan. Jika anda prihatin tentang mengalami serangan stroke, anda boleh mempertimbangkan untuk membela kucing. Memiliki kucing dapat mengurangkan risiko stroke. Sebuah kajian di Universiti Minnesota mendapati bahawa pemilik kucing dapat mengurangkan risiko mendapat stroke.

9. Mengurangkan stress (tekanan perasaan) dan rasa cemas

Memiliki kucing boleh membantu mengurangkan stress dalam hidup anda. Banyak manfaat psikologi jika kita membela kucing, dan salah satunya adalah menghilangkan stress. Dengan menjaga binatang atau berbicara dengan kucing anda, boleh membantu anda merasa lebih tenang dan mengurangkan tahap stres. Kehadiran seekor kucing bersama anda dapat membantu anda menenangkan diri anda kerana anda menikmati cinta tanpa syarat dari seekor kucing.


10. Menjadikan mood anda dalam keadaan “cool”

Dalam banyak kes, berinteraksi dengan haiwan kesayangan boleh membantu memperbaiki mood anda. Ini termasuk kucing. Memiliki kucing dapat membantu anda merasa lebih baik secara umum, dan meningkatkan mood anda.

11. Dapat membantu pesakit-pesakit Autisme

Mereka dengan autisme mempunyai kesulitan berkomunikasi dalam cara yang sama seperti orang lain. Memiliki kucing benar-benar dapat membantu dalam kes ini. Ada kejadian di mana kucing telah berperanan dalam terapi untuk anak-anak autisme.
12. Mengurangkan Kesepian

Hubungan persahabatan antara manusia dan kucing dapat membantu mereka yang kesepian. Hanya dengan memiliki kucing di rumah dan menghabiskan masa bersama boleh membantu mengurangkan rasa sunyi.
1.  Meliputi seluruh tubuh badan dari kepala hingga ke kaki termasuk fizikal dan mental
Menunggang kuda memerlukan pergerakan dan dorongan seluruh tubuh badan untuk keseimbangan semasa bearada di atas kuda.

2.  Meningkatkan keyakinan diri
Kanak-kanak bekeperluan khas mempunyai perasaan rendah diri. jika mereka melaksanakan terapi berkuda, mereka dapat berinteraksi dengan persekitaran dan orang yang berada di sekeliling mereka.3.  Terhindar daripada masalah sakit belakang
Menunggang kuda dapat membantu membetulkan bentuk postur tubuh badan jika dilakukan dengan cara yang betul.

4.  Membantu mencerahkan penglihatan mata
Semasa kuda bergerak iaitu ‘gallop’, ianya memberi rangsangan terhadap saraf kranium (tengkorak).

5.  Menguatkan otot
Terapi berkuda sesuai kerana murid pendidikan khas dapat menggerakkan otot bagi memastikan kestabilan tubuh mereka semasa menunggang. Otot-otot tubuh yang telah berkerja keras ini akhirnya memberikan kesan langsung kepada bentuk tubuh penunggang seperti berada dalam keadaan tegak dan lurus. Duduk di atas kuda juga akan melatih otot kaki mereka sehingga boleh berjalan

6.  Membantu individu yang mengalami masalah mental dan emosi, membina konsentrasi , sabar dan berdisiplin tinggi
Menunggang kuda perlu fokus dan mempunyai disiplin yang tinggi di mana kanak-kanak mesti mendengar arahan jurulatih supaya mereka dapat menyesuaikan diri dengan kuda
.
7.  Pendedahan kepada persekitaran masyarakat sekitar
Kanak-kanak akan mendapat pendedahan untuk berinteraksi kepada persekitaran dan masyarakat semasa berada di kawasan ladang kuda

8.  Membentuk sikap tanggungjawab dan menghormati orang lain
Semasa kanak-kanak menunggang kuda, mereka perlu membelai kuda supaya kuda tersebut tidak berasa terancam dan dari situ kita dapat lihat bahawa kanak-kanak cuba untuk berkomunikasi dengan orang lain sekaligus membina hubungan serta menghormati keperluan orang lain.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 SENSE OF SIXTH Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Ezwpthemes